Att vara familjehem

Hos Familjevårdsstiftelsen finns ett 30-tal familjehem som alla bor inom ungefär två timmars bilresa från Göteborg. De flesta bor på landet eller i mindre samhällen, några bor också i stan. Många av våra familjehem har varit med länge och har stor erfarenhet, andra är nya i verksamheten. Det som är gemensamt för dem är att de alla har tid och plats i sina liv och hem att ta emot någon som har det svårt under en period i livet.

Till Familjevårdsstiftelsen söker vi vanliga och ovanliga familjer, ni kan vara heltids- eller deltidsarbetande, ensamstående eller storfamilj. Att vara familjehem kräver inte att man är proffs på psykologi, det viktiga är ert engagemang. Som familjehem får ni utbildning och ersättning.

Tillsammans med oss på kontoret och våra nya och gamla familjehem blir ni del av ett nätverk. Som familjehem hos oss ingår ni i ett nära samarbete med två av våra terapeuter, den ene är er handledare och den andre är samtalskontakt till den som bor hos er. Ingen lämnas ensam, alla har en person att vända sig till. Regelbundna träffar sker i ert hem och på kontoret i Göteborg.

Vi är noga med att ta hand om varandra. Vi arbetar tätt i teamet och lär känna varandra väl. Två gånger om året träffas alla familjehem och personal för vidareutbildning och erfarenhetsutbyte. Grunden är att man som familjehem tar emot en boende åt gången, en person som behöver låna en familj under en tid.

Familjevårdsstiftelsen startade för snart 35 år sedan och har lång erfarenhet av att arbeta med familjehemsvård. Vi är politiskt och religiöst obundna samt drivs utan vinstintresse.

Vill du veta mer? Ring oss på telefon 031-698401 så berättar vi mer eller maila till Lena Lundqvist på: lena@familjevardsstiftelsen.se

 

Du kan också läsa mer under Vanliga frågor och svar >>.

 

“Är det någon som mår dåligt så kan man få bo hos oss en stund”

Annika och Daniel har varit familjehem sedan 2004. Daniels familj var familjehem när Daniel var liten, så när Daniel skaffade egen familj tillsammans med Annika kändes det ganska naturligt att även de öppnade upp sitt hem.

“Det är jätteroligt, att man vet att man har gjort skillnad”

Therése är tillsammans med sin man Tom familjehem, och de har en stor familj där biologiska barn samsas med familjehemsbarn, två hundar samt en katt. Genom åren har olika människor bott hemma hos familjen, både mammor med barn samt ungdomar.

“Jag är van vid att alltid ha folk hemma. Alla var alltid välkomna hos oss när jag växte upp.”

I arton år har Marie Hägerström och Patrick Carlsson öppnat sitt hem för unga människor som behöver en trygg vardag för att komma på rätt köl. Under tiden har de både fått vänner för livet och skickat med sina barn en viktig lärdom.