2024-09-11
Arbetsdag med styrelsen
I måndags hade vi på kontoret gemensam arbetsdag med styrelsen. Vi ses då och då för att stämma av med…
Av olika orsaker kan vissa människor behöva bo i en annan familj under en tid i sitt liv. De familjer som tar emot ungdomar och vuxna i sitt hem kallas familjehem. Att vara familjehem är för de flesta både häftigt och spännande samtidigt som det ibland kan vara tufft och svårt. Man får följa med en människa en tid i dennes liv, och förutom det vardagliga så kan man behöva hjälpa till att stötta med skola, arbete eller annan sysselsättning.
Det finns många olika typer av människor och familjer som passar att vara familjehem. Vi söker inte efter ”perfekta” familjer, för det tror vi inte finns. Däremot söker vi efter familjer som kan sätta gränser kring sig själva och som är villiga att tillsammans med oss möta en person som upplevt tidiga brister i sitt liv. Man kan vara heltids- eller deltidsarbetande, ensamstående eller storfamilj, bo på landet eller i stan. Att vara familjehem kräver inte att man är proffs på behandling och psykologi, det viktiga är att man har engagemang och plats i sitt hem och hjärta.
Av olika skäl kan människor behöva bo i en annan familj under en tid i sitt liv. Det kan vara både barn, ungdomar och vuxna, i vissa fall även en förälder med sitt/sina barn. Detta är människor som av olika orsaker farit illa i livet. De kan ha med sig svårigheter som berör deras hemmiljö och uppväxt, missbruk eller ohälsa i olika kombinationer.
Lättast är att maila eller ringa oss, så kan vi berätta mer om oss och hur man går tillväga för att bli familjehem. Du får berätta lite om dig själv och din familj och sen gör vi ett hembesök hos dig/er, vi träffar också gärna era barn. Om både vi och ni känner att man vill gå vidare i processen så får ni komma till vårt kontor för två djupintervjuer, där vi intervjuar er om er bakgrund, vilka ni är som personer, hur ni hanterar konflikter och så vidare.
Först görs en kort telefonintervju där ni får berätta kort om er familj, sen gör vi ett hembesök hos er, efter detta görs två intervjuer på vårt kontor. Vi kommer även be om registerutdrag från polisens misstanke- och brottsregister, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och socialtjänsten. När allt är färdigt så gör vi en bedömning.
Vi följer SKR:s riktlinjer i skattefri omkostnadsersättning samt ett arvode. Resor som familjehemmet gör i samband med handledning och teamträffar ersätts.
Som familjehemmet får man handledning av utbildade terapeuter regelbundet, både hemma hos dig och på vårt kontor. Man får även en introduktionsutbildning samt chans till utbildning och erfarenhetsutbyte på de familjehemsträffar som inträffar två gånger om året. På detta sätt blir man också del av ett nätverk av både gamla och nya familjehem där man stöttar varandra. Vi söker familjehem som vill försöka att dela med sig av sina erfarenheter till en annan människa och som också är villiga att ta del av någon annans liv, tankar och känslor. Som kan vara goda förebilder samt har en ordnad ekonomi. Och som inte har för stora egna bekymmer som kan stå i vägen för vårt gemensamma arbete.
Det är svårt att säga hur länge personen kommer stanna i familjehem. Vissa stannar ett par månader och vissa upp till ett par år. De människor som kommer till oss bär på sin egen berättelse som behöver få ta plats och bli tydlig. Dessa processer tar tid, ofta mer än ett år då det tar tid att hitta nya sätt att leva. Många som kommer till oss behöver hitta rutiner, ta igen det man har missat, skapa nya relationer, återknyta gamla relationer, våga tro på sig själv och lita på sin omgivning. Om det får lov att ta tid skapas förutsättningar för en framtid där man inte behöver vara hänvisad till att få och ta emot hjälp. Vår förhoppning är att vi tillsammans ska kunna bidra till att skapa förutsättningar för att forma sitt eget liv.
Alla familjehem får en egen handledare som finns till för dem, denna person kan man ringa när helst det behövs. Man har också regelbunden handledning i hemma hos sig. Sen jobbar alla tillsammans i teamet, ingen lämnas ensam. Vi har också familjehemsinternat två gånger per år där vi delar erfarenheter och utbildar oss tillsammans med andra familjehem samt personal.
Hos oss på Familjevårdsstiftelsen jobbar vi i vad vi kallar team. Ett team utgörs av klienten, ett familjehem, en handledare till familjehemmet och klientens terapeut. Vi träffas en gång i månaden på Familjevårdsstiftelsens kontor i Göteborg. Ofta bjuds socialsekreteraren in och ibland även andra viktiga personer. Finns de biologiska föräldrarna med så ingår även de i teamet, det kan också vara andra viktiga personer i klientens liv. Här förs våra olika berättelser samman och vi kan arbeta tillsammans utifrån våra olika perspektiv. Klienten träffar sin terapeut en gång i veckan på vårt kontor i Göteborg.
Ja det kan du! Vi har inget krav på att man ska vara två.
Vi har inget krav på att man inte får arbeta heltid. Det viktigaste är att man känner att man har tid och ork för att ta emot en människa i sitt hem.