Om oss

Familjevårdsstiftelsen är en idéburen stiftelse som är obunden religiöst och partipolitiskt. Verksamheten har inget vinstintresse. Vi finns vid Nya Varvet i Göteborg och har sedan starten 1987 arbetat med familjehemsboende, nätverksarbete, psykoterapi och familjeterapi. Till oss kommer vuxna, ungdomar och familjer som har behov av familjehemsboende eller ett nätverksarbete i ett terapeutiskt sammanhang. Socialtjänsten är uppdragsgivare och samarbetspartner men ger Familjevårdsstiftelsen mandat att arbeta nätverksbaserat med familjehemsboendet i fokus. Ibland finns behov att arbeta med nätverket utan boende i familjehem. Uppdraget blir då primärt på det biologiska nätverket. Detta innebär att arbetet kan göras förebyggande och kan ibland leda till att den unge inte behöver placeras.

Historik

Familjevårdsstiftelsen startade i oktober 1987.  Grundaren var Carina Håkansson som har varit drivande i att utveckla Familjevårdsstiftelsen. Hon har skrivit artiklar, böcker och en doktorsavhandling om arbetet på Familjevårdsstiftelsen. Carina skapade också ett internationellt nätverk med kontakter i bl a Paraguay och USA. Carina arbetade i verksamheten fram till 2016 då hon startade en ny stiftelse – Stiftelsen Det Utvidgade Terapirummet.

Familjevårdsstiftelsen fick bidrag från Socialdepartementet att starta och utveckla en familjevårdsenhet i Västsverige som ett behandlingsalternativ för vuxna människor i ett narkotikamissbruk utifrån betänkandet Det förstärkta familjehemmet. I dåvarande styrelse satt bl a representanter från Kriminalvården, FMN och RFHL.

Vi kom att kalla vår modell Det Utvidgade Terapirummet och det är till stor del det samma som vi idag kallar Familjehemsboende i ett terapeutiskt sammanhang. Modellen visade sig även vara ett gott alternativ till institutionsvård för unga.